Kom je spelen?

Hallo,

Ik ben Mascha en ik ben speltherapeut. Als je naar speltherapie gaat kom je spelen in een spelkamer. In die spelkamer kan je van alles doen. Er zijn verkleedkleren, een zand- en watertafel, een kasteel met ridders, een poppenhuis, een winkel, een politiebureau, een ziekenhuis, lego, een garage, je kan er tekenen of knutselen en nog veel meer. Maar waarom ga je dan spelen bij een speltherapeut en niet gewoon thuis, met andere kinderen of op school? Ik zal proberen je dat uit te leggen.

Alle kinderen hebben wel eens nare gevoelens. Dat kan door van alles komen. Je kan ruzie hebben, of balen omdat iets niet goed lukt. Je kan denken dat niemand je leuk vindt, of iedereen maar op je moppert. Het kan ook zijn dat je ergens verdriet over hebt of je ergens zorgen over maakt. Meestal gaan die vervelende gevoelens vanzelf weer weg en dan voel je je weer vrolijk. Maar soms blijf je last houden van die nare gevoelens en gedachten. Dan is het niet gek dat veel dingen niet gaan zoals je zelf graag zou willen.

Jouw ouders hebben gemerkt dat jij vaak last hebt van dit soort nare gevoelens of gedachten. Omdat je soms verdrietig bent of boos. Of onzeker en stilletjes. Of juist heel druk. Daarom vinden ze dat er iets moet gebeuren. Ze willen heel graag dat jij je weer prettiger gaat voelen.

Als je naar speltherapie komt kies je samen met mij uit waarmee je gaat spelen en wat je ermee kan doen. Het lucht vaak op om lekker te spelen over alles wat je maar wilt. Door de manier waarop jij speelt kan ik begrijpen hoe jij je voelt. Door te spelen of praten op een manier die bij jou past, kan je vervelende gevoelens en gedachten kwijt raken. Dan wordt je weer vrolijker en lukken de dingen vaak weer beter.

Je komt meestal één keer per week drie kwartier spelen. Ik spreek met je ouders af hoe vaak je komt spelen. Als je een paar keer bent geweest, praat ik met je ouders over hoe het thuis gaat. Zo leren zij om jou beter te begrijpen en hoe ze jou kunnen helpen om de dingen weer beter te laten lukken. Ik hoop dat je nu wat beter begrijpt wat speltherapie is. Ik vind het leuk dat je komt en ik hoop dat je snel gewend raakt in de spelkamer!

Tot gauw!